Monday, March 29, 2010

Ulkomaalausta ilman taloa

Sunnuntaina kävimme virvottavana ja samalla testailin lauantaina ostetut Teknoksen litran kokoiset Nordica Eko purkit paneeliin ja siihen naulattuun kulmalautaan. Aina noiden värien kanssa onnistuu yllättymään. Haettiin harmaata ja ulkoilmassa se taittuu edelleen aavistuksen siniseen. Laitoimme tuon testin mukaan kuitenkin merkinnät luonnoksiin ja luonnokset postissa Herralalle - sävyä katsotaan sitten myöhemmin testimaalusten jälkeen tarkemmin ennen varsinaista maalausta.
Tänään sitten perjantaista viivästynyt soitto maaurakoitsijalle ja nyt sekin varmistettu. Ottaa tuntipalkalla homman ja veloittaa maa-ainekset ja mahdolliset kaatopaikkakulut erikseen. Mun mielestä kohtuullista.

Friday, March 26, 2010

Ja asiat etenee...

Asemapiirrustuksesta Herralatalot otti vastuun puhtaaksi kirjoittamisessa ja pääsuunnittelijan kanssa sitten suunnitellaan siihen korkeusasema eli hommat hoituu eteenpäin! Duunikaveri valitteli, että oli joutunut kaivamaan kiviä toisen duunikaverin tontilla. Siis toinen duunikaveri käsittelyyn ja "jakamaan" "kokemuksia" - tekevät perheensä kanssa isompaa taloa kuin me ja he olivat just saaneet ontelovälipohjan kasaan eli menevät myös paljon meitä edellä. No jokatapauksessa duunikaverilla on tuttu maanrakennusurakoitsija, jota suositteli ja soitti sille ja aikaa ko. firmalla kenties on myös meille, joten pyysin tarjousta. Tosin melko varmasti tiedän ottavani ne hinnasta riippumatta. On nimittäin huomattavan hyvän maineen omaava porukka, koska Juha Bergille ei v...uilla - joku (jos tätä joku lukee) voi tästä sitten vetää johtopäätöksensä ja selvittää urakoitsijan. Katsotaan saadaanko ne - on toinenkin vaihtoehto mutta tähtäin on saada pohjat ilman merkittävää omaa panosta.
Tänään messuilla jouduin sitten Pohojalaisen Expert myyjän uhriksi ja nyt meillä on kodinkoneet muttei taloa - välillä tuntuu, jos myyjä inttää, niin meikä ostaa. No roinat on AEG:n roinat (Jääkaappi, Pakastin, AP, induktio ja pyrolyysi) eli laadullisesti järkevät vaikkeivat gaggenaut olekkaan. Viinikaappi sekä liesituuletin jäi vielä hankintaan. Varsinkin tuon liesituulettimen tehoa kannattaa oikeasti miettiä eli mihin sen tökkää ilmanvaihtojärjestelmässä: suoraan katolle vai ilmanvaihtojärjestelmään. Tänään parempi puolisko valmisti ruokaa ilmastointi ja kerrostalon "liesituuletin" asianmukaisesti päällä ja palohälytin alkoi huutaa vaikka ruoka oli erittäin hyvää. Joskus ei vaan ymmärrä palohälyttimiä.
Messuilla muuten tutkittiin ulkomaalien sävyjä, koska joudumme päättämään ne jo piakkoin. Tikkurilan edustaja ehdotti, että hankittaisiin 3dl:n purkkeja ja testattaisiin lautaan. Loistava idea! Ulkomaalien värejä on ihan turha miettiä sisätiloissa, joten varmaankin länästään ne laudalle ja kiikutetaan ulos katsottavaksi.
Termexillä oli myös osato messuilla - termexhan on meidän tulevan talon eriste, jota tehdään kärjistetysti Erikeeperista ja vanhoista hesareista eli ekoratkaisu. Keskustelun pohjalta vaikutelma varmistui siitä, että tehtiin oikea ratkaisu talon rakenteen suhteen.
Ja sitten ne messut meni kiinni ja vaimo ei ehtinyt kunnolla puutarhapuolelle, joka ei välttämättä ole allekirjoittaneelle huono asia...

Monday, March 22, 2010

Virkamiesten pakeilla...

Tänään oli sitten eka käynti kunnassa eli rakennuslupakuvien luonnosten esittely pääsuunnittelijan kanssa kunnan lupa-arkkitehdille. Koska alueen kaava on lähes vapaa, ei arkkitehdillä ollut paljoakaan sanottavaa kuvista - ehkä enemmän keskusteltiin tontilla olevista putkista ja viemäreistä ja niiden uudelleen sijoittamisesta -> LVI-suunnittelija hommiin nopeasti keskustelemaan kunnan vesilaitoksen kanssa. Lisäksi meidän talon väri tulee määräämään naapurintalon väriä eli varmaan neuvottelu tulevan naapurin kanssa olisi paikallaan.
Kävin samalla tilaamassa rakennuslupa karttapaketin kunnan karttapalvelusta. Ihmettelinkin jo aiemmin kun tilasin tontin kartta-aineiston DWG:nä että oliko se kaikki mitä kunnalta saa aineistoa - joo ei ollut... Hyvä, että tuli puheeksi! Tarttis nyt sen asemapiirroksen.

Friday, March 19, 2010

Ja vielä historiaa - mihin pakettiin päädyttiin...

Eli Tammikuun lopulla päätettiin vaihtoehtoina siis Herrala ja Kannus... Molemmat houkuttelivat omalla tavallaan ja istuin ensin kannuksen kanssa mööten ja sitten Herralan kanssa vaimo mukana... No jotenkin siinä sitten rustattiin Herralan paperiin nimi alle... Kuvat luvattiin nopeasti - no siinä kesti kauemmin kuin luvattiin ja muutama muukin asiakaslupaus jäi toteuttamatta ja yksi pieni säätö toimitukseen saatu jo tehtyä ja nyt kuitenkin meillä on kuvat (paitsi asemapiirrustus) hanskassa ja maanantaina pitäis mennä kunnan arkkitehdille näyttämään luonnoksia eli sen suhteen homma etenee.
Vastaavamestari on ollut hankittuna jo ennen vuoden vaihdetta ja nykyään vaadittu pääsuunnittelija on mukana Zekatalta - molemmista kovin hyvä tunne sen suhteen, homma hoituu nätisti. Ainoa mikä huolestuttaa parhaillaan on aikataulu - ennenkuin luonnokset on saanut vihreää valoa - ei hirveesti kannata viedä perustus- ja LVIS-suunitelmia eteenpäin ja ennenkuin noi on hanskassa ei pysty tarjouksia pyytämään ja joo nyt on jo aikamyöhäinen ajankohta. Katellaan - ei Stressiä...

Wednesday, March 17, 2010

Talopaketin valintaa...

Eli pohja oli kasassa, tontti hankittu ja lainhuudatukset haussa, joten lähdimme hakemaan toimittajaa talollemme. Olimme aiemmasta elämästä oppineet, että kivitalon rakentaminen on kallista ja ei välttämättä niin hienoa kuin monet luulevat sen olevan. Kivitaloissa maksat useasta työvaiheesta korkeamman hinnan kuin puutaloista johtuen kivitalolisästä. Kivitalolisä muodostuu kun urakoitsija näkee suunnitelmat ja huomaa talon olevan kivitalon ja tuumaa että tolla voi olla vaikka fyrkkaa - pistämpä hieman lisää hintaa. Voin olla väärässäkin mutta tältä se tuntui aiemman talon kokemuksen mukaan...
Eli ei kivitalo vaan puutalo ja suurelementtinä helposti tontille oli se perusajatus. Valittiin potentiaalisia toimittajia periaatteessa kolme. Lappli eli alkup pohjan malli, pohjan josta tosin tässä vaiheessa ei ollut hirveesti jäljellä, Kannus - vaikea ohittaa, jos ei parhaita taloja niin ainakin paras markkinointi materiaali ja Herrala, johon tutustuttiin taloesittelyn kautta. Periaatteessa suur-elementti toimituksissa ei rakenteissa ole juurikaan eroja tosin Lappli ja Kannus on eristeiltään parempia kuin Herrala. Paketiltaan Herrala on pienin, Kannus suurin ja Lappli siltä väliltä. Mutta paketin sisältö eikä hinta ei ole koko totuus - jos totuutta missään olekkaan - viime kädessä toi valinta on aina aika tunne juttu - ainakin itselle. Luonnoskuvia Lapplin edustajan kautta sai nopeasti mutta niissä oli aina virheitä, Kannustalolta ei meinannut saada ollenkaan ja sitten kun ne tuli, niin olivat kyllä odottamisen arvoiset. Herralalta tuli paperilla käsivaraluonnokset, joita käytettiin tarjouksen hakemiseen.
Lappli - vaikkakin tehokkaasti toimiva ja halvin tipahti ekana kuvioista - se, että ne kuvat ei tullut kuntoon oli kai se perimmäinen syy. Eli jäljelle jäi Herrala ja Kannus ja Herralassakin olimme jo kääntyneet pois suurelementistä ns. pre-cut rakenteeseen, joka mahdollistaa termex eli puukuituvilla rakenteen ilman PU-muovikalvoja ts. talo olisi hengittävä. Asia, jota pidimme varsin merkittävä uusien 2010 rakennusmääräysten puitteissa, kun eriste paksuus käytännössä kasvoi siten kukaan ei voi varmasti vielä sanoa kuin hyvin "muovitalojen" seinärakenne toimii pitkällä tähtäimellä. Hinnoiltaan noi ei oikeastaan poikenneet toisistaan kun pyrki painottamaan pakettien toimitussisällöt keskenään. Herrala sisälsi ulkoa valmiin talon mutta termexista johtuen ilman sisäkipsilevyjä. Kannustalo puolestaan ei ollut täysin ulkoa valmis mutta sisälsi puolestaan sisälevytykset, saunan kalusteet, paneelit, terassilaudat, portaat ja sisäovet yms. Eli tiedossa oli isohko excel jumppa ja silti vertailuhinnat jäi jotakuinkin samalle tasolle. Kannustalo oli kauniimpi ja mutta rakenteiltaan kalliimpi (kattolyhty maksaa) eli ulkonäöltään taloissa oli eroa aikalailla...
Eli päätös oli vaikea hengittävä vai hengittämätön, karu vai ehkä hieman yliromanttinen, kallis vai kallis (jos siis Lappliin verrataan)...

Tuesday, March 16, 2010

Tervetuloa

Tervetuloa seuraamaan taloprojektiamme... Tapahtunut tähän mennessä - eli joo projekti on jo alkanut:
Myimme talomme Lohjalta 2007 kyllästyttyämme ajamaan päivittäin PK-seudulle töihin - varsinkin kun tuo ykköstien tuntui täyttyvän vuosi vuodelta enemmän. Tarkoituksena oli hankkia rivarin pätkä tai kerrostalo. No sitä ei tietenkään heti löytynyt ja siispä hyppäsimme vuokralle Tapiolan lähettyville ja jatkoimme etsimistä. Pari kandidaattia tuli vastaan ja teimme tarjouksia, saatiin vastatarjouksia jne. mutta kaikissa tuli jossain vaiheessa raja vastaan ettei tuosta voi maksaa noin paljon - mieluummin vaikka rakentais... Siispä silmät auki tonttien suhteen ja aika nopeasti löytyikin tontti sopivalta paikalta riittävän läheltä meidän molempien työpaikkoja. Sijainniltaan riittävän auto riippumaton ja muutenkin OK - mutta kallis. Kuitenkaan kun mikään ei alkanut muuten näyttämään hyvältä niin aloitettiin tunnustelut tontin suhteen ja kas kohta väännettiin jo hinnasta, sen jälkeen hallinnanjakosopimuksesta ja sitten tehtiin kaupat...

Samaan aikaan vaimo opiskelee rakentamista lähellä olevaan aihetta. Vaimo ihastui yhteen talopohjaan, jota käytiin katsomasssa (ja väännettiin kauppaa - moneen otteseen usean kuukauden ajan mutta myyjä ei tullut vastaan). Talopohjalle vaimo teki sisustussuunnitelman ja jota sitten harrastuksenaan paranteli ja korjaili, käänteli ympäri ja sijoitti tontille ja kas meillä oli molempia tyydyttävä ratkaisu taloksi. Siispä talotoimittajien juttusille... Tämä oli siis tilanne arviolta Marraskuun lopussa.