Tuesday, December 28, 2010

Keskustelu

Vaimo: "mulla on seuraavankin talo pohja valmiina - haluatko nähdä?"
Minä: "En!"
Vaimo: "Näytinhän mä tämänkin talon pohjan paljon ennenkuin ostettiin tontti, jos löytyy sopiva tontti niin..."
Näin meillä siis tänään...

Thursday, December 23, 2010

Työmaa hiljenee jouluksi

HYVÄÄ JOULUA!!!


Vauhdikas viikko takana ja tavoitteet saavutettiin eli paalutus on valmis! Hommahan ei tietenkään mennyt niinkuin Strömsössä: Tiistaina tuntia vaille kaivurin lavetin saapumista huomattiin, että pohja oli tehty 80 cm väärään paikkaan joten sitten tuli loppuun vielä kiireinen tunti mutta Bekasonin pojat vastasi liiemmälti kyselemättä mun pieneen paniikkiin ja hommat hoitui niin, että maanmittari pääsi merkitsemään paalut oikeille paikoille. Kävi kyllä hyvä tsägä sen suhteen, että kaivuri ei ollut lähtenyt ennen paalumerkkaajaa... Hätäpohjahan siitä tuli erkkerin kohdalle mutta aivan riittävä jatkon kannalta :-)

Paaluttaja saapui ysin pintaan keskiviikko-aamuna ja hoiti homman varmaankin helposti päivän aikana ja nyt kuten kuvasta näkyy. Paalutus on kunnossa ja maanmittaajakin hakenut tarkkeet joten homma tavoitteessa ja minä tyytyväinen. Ainoa pelko on tää pakkanen kun noi maapinnan tasot ei vielä ole sitä mitä ne tulee olemaan ja mulla itsellä ei ymmärrystä kuin pitkälle maanpinnan alle pakkanen voi yltää...

Nyt kun paalut on maassa, niin ekaa kertaa ollaan vaimon kanssa kävelty pitkin talon pohjaa kerrottu, että: "nyt ollaan keittiössä", "tässä on olohuone", "tässä on sauna" jne. Tiloilla on nyt siis jossain määrin näkyvät rajat ja asiat realisoituu!

Sisustuspuolellakin tapahtunut ensimmäisiä isoja valintoja eli keittiö on tilattu. Ei Kvänumia vaan kotimaista uutuutta, joka on jostain modernin ja klassisen välimaastosta ja siihen sitten kivitasot pintaan ja AEG:n kodinkoneethan oli tilattu jo viime keväänä. Samassa diilissä keittiön kanssa tulee kodinhoitohuoneen kalusteet - käytännössä sama kaappimalli kuin keittiössä hieman erilaisella ulkoasulla.

Lisäksi keittiön ja eteisen laatatkin tuli tilattua kun Pukkilasta oli 50% alennus juuri siitä laatasta jota oltiin kaavailtu. Piti maksaa jo mutta toimittavat keväällä vasta. Muutoin Pukkilan tarjous muista laatoista oli kovin epätyydyttävä.

Elisan alihankkijan asentajakin oli käynyt mestoilla ja soitteli, ettei välttämättä kannata ennen kevättä vetää sitä puhelinkaapelia (säikähti kunnan härdelliä) ja kun meillä ei sille kaapelille ole tarvetta, niin sitten odotetaan. Sovittiin, että palataan asiaan maalis-huhtikuussa ja porkkanana maaginen sana valokuitu mainittiin puhelun kuluessa...

Työmaa herää uudenvuoden jälkeen kun paaluhattumuotit tulee ajankohtaiseksi eli maatöitä, valuja, sokkeleita ja ontelolaattoja tiedossa. 

Mutta nyt joulun viettoon... Hyvää joulua kaikille!

Hormeista

Aloituskokouksessa sanottiin horminvaihdosta (Schiedel -> Harma-Air) kysyttäessä, että älä vaihda teräshormiin. Nyt on saatu siis jo hieman odottamani julkinen esiintulo asiantiimoilta:
Kevythormi voi polttaa talon ja tavarat


Sunday, December 19, 2010

Luminen viikonloppu

Tontilla lumityöt tiedossa maanantaina... Mutta tällä kertaa toi ei haittaa - se on jopa tervetullut. Lumihan toimii hyvin eristeenä ja tontilla kulkevat putket on tällä hetkellä melko pinnassa joten tämä yhtälö on ihan ok toistaiseksi. Tosin vain toistaiseksi, kun jossain vaiheessa lumesta kuitenkin pitää päästä eroon.

Sähkökaappi
Sähkö saapui tontille perjantaina eli ei enää lainasähköä. Samaan kaivantoon sähköjen kanssa laitettiin telekaapeli odottamaan toimitusta, joka tapahtunee vuoden vaihteen nurkilla.

Tarkastuskaivot ja kevyt eristys

Putkikaivanto
Ensiviikolla päättynee ensimmäinen vaihe kun vesiliitokset tehdään ja varmaan paalutetaan. Vesiliitoksessa tilasin myös vesimittarin mutta enköhän mä jätä sen toistaiseksi pois niin kauaksi aikaa, kunnes vettä oikeasti aletaan käyttämään.
Paalutuksen jälkeen tulee jossain määrin pakollinen stoppi. Paalutuspöytäkirja pitää tarkastuttaa vastaavalla rakennesuunnittelijalla, joka vie sen myös kuntaan.  Ko. rakennesuunnittelija on lapissa hiihtämässä loppiaiseen ja kun salaojakatselmus vaatii hyväksytyn paalutuspöytäkirjan, niin paaluhattujen tekijät eivät voi valaa hattuja ennen salaojakatselmusta, jossa katsotaan paaluhattujen raudoitukset. 

Sähkö- ja teleputkitus

Thursday, December 16, 2010

Raksatöissä eilisillasta saakka

Niin illasta joo - tuli puhelinsoitto naapurilta, että vettä ei tuu... Aiheutti hieman hötkyilyä sitten eli lämppäreitä, sähköjatkojohtoja ja kevytpeitteitä K-raudasta. Ei saatu valitettavasti yöksi vettä takasin, joten aamulla takaisin tontille lyhyen tuumaamisen jälkeen takaisin rautakauppaan ja kuumailmapuhallin matkaan ja eipä aikaakaan kun vesi alkoi virtaamaan. Naapurit otti tilanteen aika lungisti - kiitokset siitä heille!


Kuvassa putkisuoja eli Routamattoa, Styroa ja kevytpeite

Jäin tontille kuitenkin hommiin koko päiväksi apparin appariksi ja saatiinkin hyvin hommaa eteenpäin - nyt siis on kaikki putket valmiina paitsi liitokset, jotka tehdään tiistaina loppuun.

Pohjien teossa olemassa olevat putket alkoivat häiritsemään viimeistelyä. Menevät meidän kaivuutarpeeseen nähden ihan liian pinnassa :-(

Tuesday, December 14, 2010

Hiljaisempi päivä...

Tontilla alkaa olemaan maatyöt varmaan puolivälin tienoilla ja putkien kytkennät ja paalutukset tilattu. Eli homma etenee tällä hetkellä varsin hyvin. Joka päivä huomaan edistymisen tontilla. Joskus enemmän joskus vähemmän mutta kuitenkin. Tää vauhdikas sykli varmaan kestää ensiviikolle ja sitten välipäivinä on hieman hiljaisempaa ennen paaluhattujen valamista. Ennen joulua siis olisi tavoite saada pohjat ja putkisiirrot valmiiksi, sähköt tontille ja paalutettua. Ihan hyvä pläni siis ja nyt näyttää vielä aika hyvältä onnistumisen suhteen.

Siihen nähden, miten vähän olemme itse työskennelleet tontilla, on jossain määrin yllättävää, kuinka paljon töitä silti on riittänyt byrokratian, paperitöiden ja koordinoinnin parissa. Tuntuu, että kokoajan on rästissä joku puhelu, lupa tms. mikä pitäisi hoitaa. Toistaiseksi (aloittamisen jälkeen) on kuitenkin hommat hoitunut eli stoppeja ei ole tullut ja juna puksuttanut eteenpäin ja jos jotain on tullut eteen niin seuraavalle asemalle kun ilmoittaa ajoissa, niin asiat hoituu siitä taas eteenpäin. Talotehdaskin on toistaiseksi joustavampi pystytyksen suhteen - viimeksi tällä viikolla ovat  kyselleet josko me suostuisimme pieneen myöhästykseen :-) Töissä taas yksi sanoi kiteytettynä seuraavasti: "rakentaja on yrityksen kannalta hyödytön resurssi" - mitäköhän mahtoi tarkoittaa? Toivottavasti ei ole mun perusteella muodostanut tuota käsitystä. Mutta totta toinen puoli - väistämättä rakennuksen asioita joutuu hoitamaan työaikana.

Päivänvalon puute tontilla vierailuaikoina (aamu/ilta) jostain syystä estää valokuvien oton ja siten niiden tänne saamisen mutta viimeistään viikonloppuna kuvia tontilta!

Saturday, December 11, 2010

Toipumista ja paperitöitä

Firman pikkujoulut oli eilen ts. herääminen aamulla meni pitkäksi ja silti kokopäivän on ollut kohtuu vedoton olo - pääasia, että oli hauskaa (kai?). Onneksi pikkujoulut on vaan kerran vuodessa. Tosin tänäänkin voisi olla pikkujoulut johon mennä ja viim. ensi lauantaina on taas pikkujoulut... Anyway käytiin tuossa puolen päivän tienoilla taas vilkaisemassa tonttia teemalla ajetetaan ekaa kertaa tontille. Ja näin siis tehtiin - meillä on ihan valtatie sinne! Olivat vetäneet murskepinnan sinne, joten kyllä siinä kelpasi körötellä :-)




Iltapäivä meni sitten kivasti kirjoittaen putkisiirtosuunnitelmaa ja käyttösopimusta. Siirtosuunnitelma tehtiin lähinnä naapurille sekä siirtojen maksajalle tiedoksi mitä tapahtuu jatkossa eli miten homma hoidetaan siististi ja mitä vaikutuksia sillä on heidän elämäänsä. Toisena tehtävänä on HSY:n vaatima käyttöoikeussopimus naapurin ja meidän välillä eli naapurin meidän tontilla olevat putket ja liittymät on naapurin omaisuutta ja jos me käytetään niitä niin meillä pitää olla siihen lupa naapurilta. Luulin, että rasitesopimus (jossa kulut yhteisien putkien huoltokuluista jo sovitaan) riittäisi mutta joo ei riittänyt eli tuosta rustasin sopimuspohjan, joka varmaan ensiviikolla allekirjoitetaan. Perjantaina jo keskustelin HSY:n kanssa ja kaikki kuviot alkoi selvenemään mm. vesijohdon putkisulku todennäköisesti löytyy helposti, jos siis niinkuin tuolta lumesta mitään löytyy. Ainoa ongelma tuntuu olevan liitäntätyön aikataulu, joka menee vähän turhan pitkälle huomioiden tän hetkisen valmiusasteen. Siitä ja Elisan asentajan soitosta säikähtäneenä (asennus 30.12) piti tarkistaa sähkökaapin toimitusaika -> odotusaika sähkölle edelleen 2pv liitäntäpyynnöstä - luojan kiitos :-)

Ja taas +10cm uutta lunta - kohta mä hiihdän tontille...

Thursday, December 9, 2010

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Maanrakentajat oli täsmällisesti aamulla paikalla ja käytiin tontti nopeasti läpi, jonka jälkeen kaivuri siirrettiin tontille. Suunnitellun tienpaikan kautta sinne ei siis päästy (johtuen kunnan maakasoista) vaan mentiin tontin yläreunan kautta jonne kaivuri teki itselleen sinne tien. Oltiin käyty kaivurikuskin kanssa läpi puunkaadot ja muut mutta en huomannut tehdä selväksi hallinta-alueen rajaa, joten sitten meni tulevan naapurin kaksi omenapuuta ennenkuin mitään ehdin sanoa ja katsoin vierestä kun kaivurin persus ulottautui kohti tontilla olevaa vanhaa lipputankoa. Lasikuitunen lipputanko hetken taisteli vastaan mutta kun 100 kiloa ja 20 tonnia kohtaa, niin harvemmin se kevyempi jää asiasta kertomaan ja lipputankokin tässä taistossa kaatui lähes suorilta jaloilta pienen puumaisen nitinän ja narinan saattelemana. Onneksi ei osunut naapurin taloon...


Maanrakentajien pomoilta ei putkiassari ollut päätynyt tontille saakka, joten noin kasin pintaan lähdin hakemaan sitä ja ysin pintaan tulin katsomaan ja hämmästelemään kuinka paljon kahdessa tunnissa oikeasti saa aikaan.

Nyt illalla käytiin vielä toistamiseen tontilla ja tien pohjat näyttää valmiilta - vettä tosin löytyy mutta huomenna tontilla on varmaan valmis tie.

No nyt se sitten alkoi...

Kaivuri tontilla! Vauhtia ja vaarallisia tilanteita heti alusta lähtien. Illalla kuvia ja tarinoita ehkä enemmän... Lumisadetta on muuten luvannut - no shit...

Wednesday, December 8, 2010

Kaivuri...

Kaivuri on jo 150m päässä tontista - pidemmälle ei lavetti päässyt, kun olivat kuulemma pistäneet liikenteen seis. Lisäksi kunnan puolelta on siirtynyt lisää maata meidän puolelle ja lisäksi ne johtaa kaivantonsa vedet pumpun voimin tontille - omaisuuden kunnioitus kohdallaan...

Maanmittaajien mittaukko kävi pyörähtämässä tontilla hakemassa kulmat talteen ja oli puhelimessa kohtuu tuskaantunut lumen määrään, kun ei meinannut löytää merkkipaaluja ollenkaan - sinänsä ymmärrettävää, kun ei sillä ollut mitään pohjatietoja miten talo siihen on aseteltu.

Aamulla seiskalta katsomaan miten homma lähtee käyntiin. ts. aloitetaanko lumien siirrolla vai kuljetuksella...

Tuesday, December 7, 2010

Tontilla käynti...

Olin tänään toinen ihminen tontilla - eka oli kunnan mittamies. Siellä se on tarponut 0,5 metrisessä lumessa ja nakutellut kulmamerkkejä paikoilleen. Minä niitä jälkiä seuraten katsomaan merkkien paikat ja kaikki kakkoskakkoset nauloineen löytyi pitisikö sanoa toistaiseksi. Lunta oli tuossa viiden aikaan ainakin polvisyvyyteen ja lumisade siis jatkuu ainakin tämän illan ja alkaa vitutus ja epätoivo pikkuhiljaa hiipimään mieleen... No katsotaan mitä maansiirtoukot on mieltä ja mietitään sitten lisää.

Monday, December 6, 2010

Lunta...

Niin huomenna tai ylihuomenna olisi tarkoitus aloittaa... Mikäs sen mukavampaa kuin 15 cm uutta lunta... Ekaksi pakkaset - nyt lumi - ei tällaistä talven aloitusta tule ihan heti mieleen. Muissa oloissa olisin todella tyytyväinen hienosta talven alusta ja hiihtokeleistä ja joo pitää olla teidän muiden puolesta onnellinen kun maa on valkoinen ja pimein vuodenaika siten hieman valoisampi. Mutta miksi juuri tänä talvena... No lumi ei ole este vaan hidaste...

Saturday, December 4, 2010

Kunnallisveroa?

Kunnalta tilattuna talon neljän kulman merkkaaminen maksaa 680€. Maansiirtourakoitsijoiden yksityinen mittaaja ottaa taltteen kaikki em. 4 kulmaa ja mittaa pdf-piirustuksia vastaan kaikki talon oikeat kulmat (>10) ja tuo ne takaisin tontille kolme kertaa yhteensä 300€ hintaan. Kunnat kilpailuttaa kaikki hankinnat mutta pitää itsellään tuottoisat monopolit...

Thursday, December 2, 2010

Tapaaminen tontilla.

Tänään tapasin maanrakentajat tontilla - kävivät tarkastelemassa paikat ja tutustumassa tarkemmin urakkaan. Eivät ihan täysin vielä säikähtäneet tuota kunnan aiheuttamaan härdelliä - ei vaikka vieressä räjäyteltiin ja jouduttiin odottamaan liikkumaan pääsemistä jne. Sovittiin tosin, että perjantaina mä käyn tekemässä arvion tilanteesta ja ilmoittelen kannattaako tiistaina tontille tulla. Samalla pyysivät talon paikan merkkäämista ja sen tilasinkin ja toimitus on tiistaina tai keskiviikkona. Maanrakentajilta tulee sitten oma mittaaja oliko se nyt takymetrin kanssa ja ottaa nurkkapaalut talteen ja sitten laskee talonpohjien kanssa muutkin talon kulmat (kuntahan antaa vain neljä pistettä) ja tuo ne tontille.
Unohdin luonnollisesti kysyä, että saako tuon mittaajan tilata jälkikäteenkin paikalle esim. anturahattujen valun jälkeen antamaan nurkkapisteet - siis tarkoituksena välttää linjapukkien teko.

Talopakettia siirsin kaksi viikkoa - otin vähän säävarausta. Paalutusta siirsin myös - olisi muuten ollut ensiviikon alussa mutta joo ei todellakaan olla valmiita :-)

Wednesday, December 1, 2010

Talvi yllätti maanrakentajat.

Maanrakentajat olivat kuukausi sitten pyytäneet jo talvilaadun dieseliä tankauspisteelleen - eivät saaneet kun ei sitä ollut saatavilla ja kas koneet on ollut nyt sitten hyydyksissä pitkin poikin, joten eivät ole tontille vielä ehtineet... Talotehdas soittelee jo toimituksen ajankohdan pysymisestä - on kuulemma tullut jonkinverran säästä johtuvia viivästyksiä muilta rakentajilta. Nyt on pakkasten takia viikko nysvätty ja kuusi viikkoa olisi vielä aikaa hoitaa pohjat valmiiksi - tosin joulut ja uudet vuodet välissä. Järki sanoo siirtämään muutamalla viikolla - no en vastaa tehtaalle ennenkuin kauha on tontilla...

Keittiö varmaan näyttää pitkälti tuolta:

Kuva on sisustussuunnitelijalta salaa pihistetty - ei ole kuulemma riittävän laadukas julkaistavaksi - toisilla kun on korkeammat standardit. Jääkaappiseinä puuttuu tuosta kokonaisuudesta.