Saturday, April 30, 2011

Vappua!

Vapun vietossa parhaillaan ja lasi Jacquessonin Cuvee 734:sta naaman edessä juhlistamassa tätä työväen juhlaa ja työtä on tänäänkin tehty: Styroja - edelleen... Putkimiehet tuli torstaina ja perjantai-iltapäivänä saatiin kaikki läpiviennit sekä vesiputket paikoilleen.

Kuten kuvasta näkee, putkia varten on roilottu urat sellaisella styron sulattimella, joka tekee sellaista uraa mihin toi perusvesiputki "kliksahtaa" kiinni.
Huomenna värkkään viimeiset styrot paikoilleen, niin ensiviikolla pääsee sähkärit tekee putkituksiaan, sitten verkot, lattialämmitys ja valu.


Maalausurakassa ollaan saatu ekat laudat pintavärivaiheeseen saakka. Ongelmana on tilan puute - pitäisi kiinnittää lautoja välillä, jotta olisi tilaa maalata lisää. Toinen ongelma on huonompaan suuntaan muuttunut sää. Toisaalta - eihän meillä tuon suhteen mikään kiire ole. Tai no kevät taitaa olla parasta aikaa maalata talo...


Tosin Styrot alkaa olemaan aika finaalissa, jolloin maalausalusta styrot taitaa lähteä lattiaan ja sitten pitää kehittää uusi kuivatusteline maalatuille laudoille :-)

Wednesday, April 27, 2011

Maalausta...

Työmaalla on pikkaisen hiljaisempi aika ja timpuritkin on kotona. Oikeastaan ainoa selkeästi etenevä homma on maalaus ja siinä sitten onkin ihan kivasti tekemistä. Pelkästään räystäänaluslautaa on reilu kilometri ja se käsitellään kolmeen kertaan Teknoksen ohjeistuksen mukaisesti: kylläste, pohjamaali ja pintamaali... No tulee tehtyä ainakin kunnolla ja toivottavasti se antaa kestävän lopputuloksen.
Aiemmin tosiaan suunnittelin vielä Uulalla maalaamista mutta jotenkin tää kääntyi Teknoksen Nordica Ekoon kuitenkin vaikka se aika paljon monimutkaisempi maalattava onkin Uulan petrooliöljymaaliin verrattuna.

Muuta mitä tontin nurkilla tapahtuu on se, että naapurin maansiirrot on alkaneet eli heille onnea rakentamiseen - Teritalo on heille tulossa ja kaivuri aloittaa huomenna kolmatta päivää.

Monday, April 25, 2011

Pääsiäisen ja edellisen viikon aikaansaannoksia.

Pääsiäinen takana ja arki edessä. Nojoo aika työleiri tää pääsiäinenkin on ollut. Talossa on vaakaruoditukset valmiina, styrot lattiassa, kattoläpiviennit valmiina - tosin tiili päällä kun putkiukkojen tuomat osat on osittain vääriä. Lisäksi puite-, otsa- ja räystäänaluslautojen käsittely on alkanut ja vielä lisäksi onteloihin on tehty kaikki tarvittavat viemäreiden ja muun talotekniikan läpivientireiät. Ja tähän kun lisätään vielä Daressossa käynti, broidin saunan PU-levyjen asennusta, renkaiden vaihto ja puunkaatoa sekä vanhempien käynti tontilla, niin ei voi hirveesti laiskottelusta puhua.

Olohuone, työhuone ja takanpaikka

Portailta saunan suuntaan

Yläkerta


Maalitestejä
Maalitestejä tehtiin lähinnä akselilla Uulan petrooliöljymaali ja Teknoksen Nordica Eko... Pitäis vaan päättää... Petrooliöljyn puolesta puhuu helppous, pelottaa mahdollinen homeherkkyys (mikäpä maali ei EU-aikana homehdu). Nordica Ekon puolesta kiiltävä pinta ja hyvä maine. yo. kuvan kaksi ylempää lautaa on Nordica Eko sävy 7333 ja kaksi alempaa Uula Petrooli sävynä sade. Kulmalaudat, puite-, otsa- jne. tehdään jokatapauksessa Nordica Ekolla sävynä kuvan 7131.

Sunday, April 24, 2011

Valjaissa...

Tää päivä meni valjaissa ja raksalla... Ei päässyt karkuun 60 metriä pidemmälle - siihen kun loppui dynaamisen kiipeilyköyden ulottuvuus.


Valjaat itseasiassa hankin jo edelliselle raksalle ja myönnettäköön kattotyöt oli tekosyy valjaiden hankkimiselle, joka johti noin viiden vuoden aktiiviseen kiipeilyharrastukseen, joka sittemmin on hiipunut hieman selkävaivoihin. Mutta jo siis kymmenen vuotta sitten tein havainnon, että kiipeilytarvikkeet on laadukkaampia kattotyötuotteita kuin rautakaupan vastaavat... Setti, mitä katolla käytän, on vanha dynaaminen kiipeilyköysi, valjaat, nousukahva, kasi ja setti slingejä ja karabiineja. Dynaaminen köysi on joustava eli jos otat sturtsin eli putoat, köysi joustaa ja pysäyttää hitaammin - mä oon ottanut kai tuollaiset 6m vapaan pudotuksen tuohon köyteen ilman mitään vammoja. Nousukahva on kätevä paikallaanpitäjä eli nousussa ja työskennellessä se antaa turvan. Alastultaessa saatan käyttää kasia mutta yleensä vapauttelen toisella kädellä nousukahvaa... Slingin ja karabiinit on vaan messissä jolla sidon työkalut valjaisiin - tänäänkään ei tippunut kuin yksi ruuvi ja siinä ei muu kuin magneetti olisi auttanut... Köyden sidoin aamupäivällä molemmilta puolilta taloa palkkeihin ja iltapäivällä vain toisella puolella työskennellessä vain vastapuolelle.

Slingi, tuplakarabiini, kasisolmu

Niin tärkein asia noiden käytössä - hengissä ollaan tämänkin päivän jälkeen. Helposti tänkin päivän olisi tehnyt ilman noita roinia ja tuskin olisi tottumisen jälkeen edes pelottanut mutta joo jos roinat jo on, niin miksi niitä ei sitten käyttäisi...

Näkyvin allekirjoittaneen aikaansaannos
Eli päivän aikaansaannos neljä katonläpivientiä ja vaimo peruskyllästi suurimman osan räystäslaudoista.

Tuesday, April 19, 2011

Reikiä, pahvia ja pahvissa reikiä

Sähkärit pistäisi tontilla maanantaina. Meidän edistys ei ollut ihan riittävää joten tekivät kolmisen tuntia hommia ja lähtivät pois. Mutta jatkon kannalta hyvä visiitti kuitenkin. Tuli työmaa niille tutuksi kaikkine omituisuuksineen (Termex) ja me puolestaan saatiin ohjeet millä valmistautua niiden seuraavaan visiittiin... Nopeasti tekivät ison määrän reikiä höyrynsulkupahveihin ja minä teippirulla kädessä tiivistämässä niitä uudelleen...

Terassin tynkää Siperianlehtikuusesta

Terassin sähköputket


Aika pitkälti homma pyörii vielä kattojen ja seinien pahvituksen ja ruodituksen parissa ja tänään tätä kirjoittaessa työ on siirtynyt alakerrasta yläkertaan. Teippiä kuluu oikein urakalla Herrala toimitti teippiä kai 360 metriä ja lisää on ostettu 175m... Lisäksi lähes kaikki sähköjen ja viemäreiden reiät on tehty lattioihin. Olin suunnitellut tekeväni ne itse, mutta tänään töiden jälkeen tontille mennessä ne reiät oli ilmestyneet sinne kuin tyhjästä :-) Meni pääsiäissuunnitelmat uusiksi eli tiedossa on reikien sijaan styrojen paikalleen laittoa...

Alakerran pahvit ja ruoteet

Pääsiäisenä styroja, Ensiviikolla viemäreitä ja sähköjä? Kahden viikon päästä Lattialämmitys ja valu?

Kunnan viemärityömaa tuntuu menevän urakalla perselleen... Ne asensi uudet putket todetakseen, että kahden päivän päästä ne oli vajonnut 10 cm ja nyt niiltä oli meinannut tie ja varastokontti vajota sinne kaivantoon. En yhtään ihmettele jos menee uusiksi mutta sitten taitaa tontin nurkilla näkyä syvästabilointilaitteistot. Hieman huolestuttaa omien putkien osalta miten pysyvät paikoillaan kun kaikki ympärillä vajoaa...

Saturday, April 16, 2011

Saumoja, terassia, pahveja ja 2x2:sia

Hyvä päivä työmaalla. Aamulla saumailin parel-elementtien saumoja ja sen jälkeen oli vuorossa terassin rungon rakentaminen, jonka sain iltapäivällä valmiiksi vaimon avustuksella. Terassin jälkeen jeesasin timpureita, jotka koko päivän teki termexin välipahvitusta seinään ja kun liityin joukkoon niin jo pahvitetuille alueille saatiin ruoteet paikoilleen eli n. puolet alakerrasta. Ei hassumpaa edistystä yhden päivän aikana.

Niin joo keittiöstäkin saatiin kuvat sähkäreitä varten joten paljastetaanpa vähän tarkemmin mitä on tulossa:

Domus Aika


Referenssikuva
Valaistusta ei hirveästi kannata tutkailla kun sillä ei ole mitään yhteyttä todellisuuteen - Keittiölle ollaan tehty dialuxilla erillinen valaistussuunnitelma ja mennään sen mukaan...

Ainiin rakentamisen realiteetit taas kävi ilmi tänään: Ilmoitin ennen työmaan käynnistymistä, että sitten kun aloitetaan niin käydään rautakaupassa korkeintaan kaksi kertaa viikossa... No ei se ihan niin toimi - tuli taas tänään kaksi keikkaa ja viikon kokonaiskäynti määrät menee yli viikonpäivien lukumäärän. Se siitä hyvästä osotosten suunnittelusta :-)

Friday, April 15, 2011

Puhallettu

Taas yksi viikko takana. Talolla tapahtunut paljon:

  1. Ilmastointi about 80% valmiina
  2. Välipohjan putkihässäkkää
    Ensimmäisen merkit viemäreistä
  3. Autokatoksen katon kipsilevyt paikoillaan
  4. Pihanterassi aloitettu
  5. ja kaikista merkittävin: talon ensimmäinen Termex kerros puhallettu paikoilleen 
  6. Yläkerta
    Saunan nurkka
Itse olen ollut kiireinen eli en oo itse paljoa tontilla ollut... Eli oon joko ollut Lätkämatsissa (HIFK!!) tai hakemassa gyprocnosturia ja samalla kuuntelemassa radiosta lätkää :-) No hei - Mä rakennan useammin taloja kuin HIFK pelaa finaalissa...

Ilmastointiukot kun saatiin tontille niin ei ne sitten pois lähtenytkään ennenkuin ne lähetettiin - pidin hieman huonona ideana ilmastointiasennusta ja puhallusvillan asennusta samaan aikaan kuten kuvista voi hahmottaa :-) Ilmastoinnista puuttuu lähinnä eristystä ja läpiviennit. Ja kun läpivientien reiät on mun vastuulla niin piakkoin pitää kaivaa valjaat ja köydet esille ja lähteä katolle kiikkumaan.

Puhallusvillat puhallettiin tiistaina ja ovat siitä saakka kuivaneet ja varmaankin huomenna aloitetellaan sitten sisätöitä eli vedetään höyrynsulkupahvit ja vaakaruoteet tuohon termexin päälle... Sitten Styroja lattiaan ja sähkötöitä aloitetellaan maanantaina eli hommat etenee ihan kivasti...

Saturday, April 9, 2011

Vapaa päivä.

Tämän päivän raksalla käynti jäi viiden minuutin visiittiin tarkistaakseni, että kaikki on about kunnossa. Aamulla pyrhälsin stadiin tsiigaa upotettavia kauittimia ja monihuonejärjestelmiä mentaliteetilla, jos ne meinaa laittaa niin piuhoja pitää alkaa vetämään paikoilleen. Jälleen visiitin kohteena oli Hifistudio 17 ja siellä aikani pyörittyäni ja myyjän kanssa keskusteltuani valikoitui järkevimmäksi vaihtoehdoksi monihuonejärjestelmissä Sonos tai Sonoksen kaltainen järjestelmä.



Sonoksen ominaisuuksia:
  1. Käyttää talon sisäistä dataverkkoa tai WLANia - ei ylim/epästandardeja piuhoja
  2. Radio-kanavat internetistä
  3. Musan tallennus NAS:sille (Network Attached Storage) RAID 0:na tai RAID 10:na. Yksi tallennuspaikka koko talon musiikille.
  4. Kaukosäätimeksi käy joko Sonoksen oma, Apple IPod, Iphone, IPad tai Android-pohjainen laite
  5. Käyttäjäystävällinen
  6. Sitä ei tarvitse rakentaa heti.
Haittapuolena kultakorvat netissä tuntuvat pitävän Sonoksen DA-piirejä eli signaali ei siirry digitaalisesta analogiseksi riittävän laadukkaasti. Toistaalta kun noista saa Digi-signaalin ulos, niin luulisi kultakorville riittävän, että signaali viedään riittävän laadukkaan DAC:in läpi kaiuttimille, jos äänen laatua haluaa korostaa.

Yksittäiset komponentit on yllättävä halpoja mutta sitten jos lähtee säätämään esim. DAC:ien ja kaiuttimien kanssa, niin kyllähän siihen rahaa saa uppomaan. 

Kilpailijoita NAS-pohjaisissa järjetelmissä Sonokselle löytyy Olive:lta ja Linn:iltä
 

Thursday, April 7, 2011

Putkia...

Aamulla tontilla oli positiivinen yllätys kun putkiukot saapuivat kaksin kappalein ja tänään rakennus otti taas isoja loikkia eteenpäin... Itse keskityin pitkälti KPI:n viimeistelyyn eli keskusyksikön pohjan, viimeisen putkilinjan sekä sähköjen vetoon ja joo valmista tuli... Ei ihan niinkuin ohjeissa, kun ei ollut enää tausta auki mistä kytkeä putkia kiinni ja nyt pitää vetää kipsilevyyn reikä kiertämään toi pohjalevy mutta ei se liene kirvesmiehille suurikaan ongelma.
Allaway C-sarja

Lisäksi saatiin Enerventin LTR-3 paikoilleen:

LTR-3 EDE
Mutta se mun ja putkiukkojen touhuista, kun päivän todellinen sissi oli kuitenkin vaimo, joka vesisateessa vesuri kädessä teki risuja ja ruokki oksasilppuria koko päivän.

Wednesday, April 6, 2011

Lapsiperheen arkea lapsettomassa perheessä...

Pesukone käy joka ilta, koska tonttitie on muuttunut kunnan urakoitsijoiden käsittelyssä mutavelliksi ja siitä seurauksena työvaatteet on niin paskaiset, että ne on vaan pakko pestä joka päivä.
Mutaa!!

Tontilla ollaan keskitytty naapurin puolen raivaamiseen. Kun aloitettiin pyydettiin naapurilta lupa säilöä tavaraa talven yli niiden puolella ennenkuin he aloittavat ja nyt pikkuhiljaa alkaa olemaan lunastuksen aika eli tontti puhtaaksi. Homma aloitettiin keskiviikkona jolloin ensimmäisen tunnin aikana oli jo mielessä, että mitä järkeä tässäkin on mutta kun kerran saatiin STIHL käyntiin niin kolmesta neljään tankillista sahattiin tyhjäksi ja jäljen näki. Nyt on yhden talven puut tehty halkomista vaille ja risuja tuli enemmän kuin ajattelikaan ja vielä jäi jotain jäljelle

Metsuri
Jännä juttu: pienenä aina mietti miksi maalla ns. työvaatteet tuoksui aivan erilaisilta kuin muut. Eilen se sitten selvisi. Mun kledjut haisi ihan samalta kuin työvaatteet maalla eli syy oli moottorisahan pakokaasut ja tuore sahattu puu. Vaimo piti mua eilen kovin miehisenä eli tuosta kannattais varmaan kehittää uusi AXE-tuoksu...


Siitä sitten tänään jatkettiin ankaralla siivoamisurakalla. Aluksi kärry Veikkolasta, sitten tuulensuojalevyt kyytiin tontilta ja kuorma kyydissä Ämmässuolle ja toisessa kuormassa sama kuvio mutta tällä kertaa lisäksi Styroja lisäksi ja kolmannella kuormalla risuja ja sitten vielä Lohjan (tikapuut) ja Veikkolan (kärry pois, oksasilppuri sisään) kautta kotiin.
Ämmässuon jätekasat kurottuvat pilviin saakka (kuva Kuusakosken alueelta).
Tästä jäterumbasta on hieman ristiriitaiset fiilikset - eli Sortitilla pääsee helpolla mutta siihen verrattuna, että itse raahaa roinat Ämmäsuolle niin onhan se kallista. Toisaalta kun itse raahaa ne roinat esim. kolme kuormaa kuten tänään, niin ei siinä paljoa muuta ehdi päivän aikaan tekemään ja bensakin maksaa. Jos siis omalle ajalle laskee hinnan niin kumpaakohan suuntaan vaaka kallistuu?

Putkiukoista on saatu elonmerkkejä. Kävivät keskiviikkona tipauttamassa ilmanvaihtolaitteen tontille ja sovittiin, että hommat jatkuu tänään (ei näkynyt) tai viimeistään huomenna eli nyt jänskätään... Sähköukkojen työnjohtaja kävi tänään paikalla ja ei me mitään poikkeuksellista keksitty Termexistä huolimatta ja antoi toistaiseksi sähkärin toimitusajaksi 2-3 päivää. 

Herrala toimitti viimeiset rästissä olleet tavarat eli väliseinävillat eli kiitoksia ja hyvästi ja ei kannata kysyä mahdollisuutta esittelylle. Pystytysryhmän referenssinä toimimme kuitenkin mielellämme eli kiitos Rakennuspalvelu Luntinen Ristiinasta.

Monday, April 4, 2011

Maalämmöstä maaviileään?

Putkiukkojen aloitus ei anna kovin mairittelevaa kuvaa firman toiminnasta: kaksi päivää tontilla ja jannut häipyy, mitään ei ilmoiteta ja mitään ei tehdä valmiiksi. Myöskään firman pomoa ei saa puhelimiste kiinni. Tästä seurauksena työmaa seisoo, kun ei päästä villoittamaan ennenkuin välipohjan putket eristetty. Aika vaikea aikatauluttaa yhtään mitään ja timpurit on vapaalla lahden eteläpuolella.

Maalämpöpumpussa on mahdollisuus nyt myös viilennykseen ts. maaviileään. Jotenkin ajattelin automaattisesti, että toi maaviileä liitetään IV-putkiston tuloputkeen ennen LTO-konetta. Sitten tajusin, että jos sen sinne laittaa niin ko. laitos tarvitsee myös kondenssivesiviemäröinnin, jota puolestaan meidän tuleva LTO laite ei tarvitse (Enerventin LTR-3). Se ei jotenkaan tunnu hyvältä alkaa dusaa tollasta kylmään yläpohjaan - siis mihin toi LTR-3 sijoitetaan. Sitten muistelin, että Stiebelillä oli jotain puhallinvärkkejä tohon samaan hommaan ja katselin esitettä ja opin että niitä kutsutaan puhallinkonvektoreiksi ja ovat käytännössä siis ilmalämpöpumppujen sisäyksiköitä.

Mitä eroja puhallinkonvektorilla on sitten esim. Enerventin maaviileää hyödyntävään LTO:hon nähden? Puhallinkonvektorin kautta voi pyörittää huomattavasti enemmän ilmaan kuin mitä LTO-laitteen läpi kulkee ja se on tehokkuutta. Konvektori viilentää sisäilmaa, kun taas LTO-laite viilentää sisään tulevaa ilmaa. Konvektori siis viilentää jo viilennettyä ilmaa, kun taas LTO laite viilentää kuumaa sisääntulevaa ilmaa. Puhallinkonvektori on ruma ja näkyvä, LTO-laite on ruma mutta ullakolla. Molemmat tarttee kondenssivesiviemäröinnin. Konvektori vie enemmän sähköä.
Tää on toistaiseksi tällainen tilannekatsaus, kun ei vielä ole tekniikkaan riittävästi tutustunut, jotta voisi päättää mitä tekee tuon suhteen... Saa korjata, jos mun tämän hetkisessä päänsisäisessä konsensuksessa jotain oleellisesti pielessä :)

Ja huomenna huudatetaan varmaan moottorisahaa ja viimeistellään KPI-putkia ja nautitaan viime vuoden kesälomasta raksaamalla...