Tuesday, July 26, 2011

Muutama kuva kun inspiraatio ei just nyt riitä tekstiin...

Keittiön valaistusta

Pikkuvessan laatoitus

98% valmis KHH-kalustus

Saturday, July 23, 2011

Nysväystä Domus Aika-malliston tyyliin...

Viime viikonloppuna aloiteltiin siis keittiön pystytys ja nyt alkaa rungot olemaan kasassa sekä keittiön, että kodinhoitohuoneen suhteen. Periaatteessa homma on mennyt varsin hyvin mutta on myös huomattu, että:

  1. Uusi kaappimallisto on haaste suunnittelijalle
  2. Toimittajan kasausohjeet eivät ole huomioi ko. malliston erikoisuuksia -> kasaaja ratkaisee
  3. Jos toimitus ei vastaa piirrustuksia tai piirustus vastaa toimitusta, niin ongelmia on tiedossa...

Ensimmäinen esimerkki on keittiön kylmälaitteiden kotelointi - toimitetuista osista saatiin säätämällä seuraavanlainen kokonaisuus kasaan ja ohjeiden ja suunnitelmien mukaan toteutettaessa ainoastaan painovoiman kumoutuminen olisi auttanut.

Raot molemmissa päissä

Voi olla, että noi joutuu kylmälaitteiden asennuksen jälkeen siistimään

Takakulmat on improvisoitu, jotta on saatu edes jonkinlainen tuki kattolevylle - laitteiden väliin tuohon tulee vielä välilevy
Toinen nysväystä aiheuttanut osa on Aika-malliston listat, joita löytyy yläkaappien ala- ja yläpinnoista sekä alakaapin alapinnasta. Erityisen hankala on seuraavassa esitelty KHH:n teräsjalkojen ja alalistan yhdistäminen kun lähtökohtaisesti teräsjalka ohjeistaan sijoitettavaksi kaapin sivurungon alle.


KHH:n kaapiston pääty

Kustomoitu alalista, jotta teräsjalat ja alalista saataisiin molemmat suunnitelman mukaisesti
Mutta joo kiviasennusta odotellen keittiön osalta ja KHH varmaan valmistunee huomenna - kenties...

Keittiö tänään

KHH tänään

Tuesday, July 19, 2011

Välillä väsyttää

Eilinen oli toistaiseksi ensimmäinen päivä raksalla, joka oli pääsääntöisesti aunuksesta. Jotenkin viikonlopun 12h työpäivät vei veronsa ja rakennukselle päätyi työpäivän jälkeen väsynyt ja kiukkuinen (tälle voi keksiä myös paremmin kuvaavan sanan) rakentaja ja aika nopeasti kävikin ilmi, ettei hommasta tuu mitään, joten kamat kasaan ja kotiin...

Homman olisi voinut estää jo sunnuntaina tyytymällä normaaliin kahdeksaan tuntiin kun sen jälkeen alkoi jo näkymään oireita siitä, ettei mua ole tehty toimimaan tarkuutta vaativissa tehtävissä pidempään päivässä. Tästä osoituksena kaksi sirkkelissä tuhoutunutta täytelevyä - ne lähtee aika nopeasti takaviistoon kun toheltaa - no mies on ehjä ja sormetkin tallella mutta tavaraa tuhottu ja kohtuu jurppiintunut olo maanantaiksi...

Mitä mä tällä sitten haluan kertoa? Rakentamisen lopputuloksessa näkyy kiire, väsymys huolimattomuus jne. Ja kun itse tekee ne virheet, niin virheet osaa katsoa ja huomata aina - vuodet ei vie niitä pois... Eli jatkossa tontilta pois jos väsyttää liikaa - mennee lupauksena samaan kategoriaan kuin lupaus "vain kerran viikossa rautakauppaan", josta vaimo muistaa muistuttaa :-)

No tänään tilanne oli jo parempi- tosin ehdin mä tänäänkin toheltaa KHH:n kulmakaapin kanssa mutta se meni jo vahingon piikkiin. Keittiön välilistojen mitoitus oli hieman huonosti ohjeistettu, joten Domuksen myyjän konsultaation jälkeen korjailin - tosin yksi kalustelevy menee vaihtoon suunnitelman ja toimituksen erojen vuoksi mutta se varmaan järjestyy. Tällä hetkellä tuumailua aiheuttaa kylmäkoneiden koteloinnin rakenteet - oon melko varma, että siellä on suunniteltu ja toimitettu virheellinen levy mutta katsellaan mitä sanovat Domuksella.

Maalämpö etenee siten, että pumppu saapunee tontille ensiviikonlopulla - sitten saadaan lämmitys päälle vaikka kaivoakaan ei ole porattu ja putkiukkojen touhut on myös pahasti vaiheessa...

Thursday, July 14, 2011

Ehdotus lisäyksestä jokamiehenoikeuksiin.

Vaikka viime päivinä ulkomaalaiset eivät ole iltapäivälehtien mukaan täysin tajunneet suomalaista jokamiehen oikeutta, niin me suomalaiset puolestaan loistamme niiden hyödyntämisessä laajemmin kuin toistaiseksi on määritelty. 
Siten ehdotankin Espoossa ilmentyneen käytännön mukaan, että jokamiehenoikeuksiin lisätään oikeus kipata omat roskat mihin tahansa siirtolavaan tai jätesäkkiin, joka on kauempana kuin omassa pihapiirissä (>50m).
Pahimmillaan ihmiset on siis oikeasti norkoillut meidän tontilla Sortit-säkin vieressä autolla ja jos ei oltaisi oltu paikalla niin... Ja nyt kunnan työmaan siirtolavan, joka tosin sijaitsee osin tai siis yli puolet meidän tontilla, viereen on kipattu yksi käytetty kestopuuterassi...
Mikä v...u noissa roskissa on niin vaikeaa ettei niitä tää kansa saa vaan hoidettua asiallisesti??

KHH ja PH saaneet laatat
Raksalla olen ottanut keittiönkasaamisen itelle urakaksi - oltiin ajateltu, että timpurit tekee sen mutta jostain syystä ovat olleet kovin nihkeitä aloittamaan, joten jonkun se siitä siiten pitää pistää pystyyn. Mukavaa hommaa, kun vaan tekee huolellisesti. Timpurit laatoittaa ja tekee yläkerran kolmatta kipsilevykerrosta lattiaan ja räystäiden aluslaudoituksia ja vaimo maalaa, siivoo ja avaa sähkörasioita jne.

Keittiö rakentuu
Viimeiset pintamateriaali ja kiintokalustetilaukset on tehty ja osa jo toimitettu eli koti tästä taitaa sittenkin tulla :-)

Saturday, July 9, 2011

Hellepäivä rakennuksella.

Eilisen Iron Maidenin konsertin jälkeen uni maittoi ja rakennus kutsui vasta kello 10 jälkeen. Rakennuksella timpurit teki aluslautoja ja vedeneristyksiä apunaan juniori-timpuri - senioritimpurin poika, joka aluksi vaikutti olevan hieman hukassa mutta näemmä oppii nopeasti - niinkuin fiksun nuoren kuuluukin. Itse otin tehtäväksi Hormin läpiviennin laskemisen oikeaoppiseksi - helppo juttu ajattelin...

No ei ollut! Takkamestari kävi siis viime viikolla ja totesi että läpivienti ei ollut oikein tehty ts. läpiviennin eristyksen suojapelti olisi pitänyt tulla katon alapintaan saakka - oli maininnut asiasta. Me oltiin vastaavalta kysyttyämme vetäneet kipsilevyn hormiin saakka ja jättäneet  ko. suojapellin sinne mihin takkamestari sen oli reiän tehtyään jättänyt.

No hormin viime aikoina paljon puhutut CE-sertit ja niissä annetut piipun luokitukset kertoo piipun kestämän lämmöt ja etäisyydet esim. T450-N1-D-Vm-L50100-G70 kertoo Savukaasujen maksimilämmöksi 450 astetta (celsius) ja suojaetäisyydeksi 70mm palavaan materiaaliin. Normaalissa varaavassa takassa savukaasut lähtee noin reilut 300-asteisena.

Siis selvää oli, että suojapeltiä ja eristystä pitää laskea ja se tarkoitti valmiin tasoitetut katon purkua. No problem paitsi se saamarin mattoveitsi katkesi teki isoimman vekin päivän noin viidestä viillosta. Lähdin siis tekemään kipsariin reikää G70 määreen mukaan mutta pian kävi ilmi ettei se mitään auta - takkamestari kun ei ilmeisesti osannut käyttä mittaa - puu osat tuli hormiin nähden vastaan 50 mm etäisyydellä -> eli puitakin piti sahata.

Hieman mietittyäni kaivoin timpureiden kuviosahan esiin ja sitten sillä hommiin -> riittävän kokoista reikää tuli ja rumaa jälkeä reiän ympäristöön. Eli nyt pelti tippuu sinne minne pitääkin mutta meikäläisellä teipattavaa, tasoitettavaa ja maalattavaa tiedossa ja kaikki sen takia että yhden sankarin piti tehdä reiät silmämääräisesti.


Pelti laskettuna - villat piilossa - tuho näkyvissä

Aluslaudotusta ja pintamaalia

Keittiön laatoitus

Wednesday, July 6, 2011

Pieni kriisi

Ei oo taas vähään aikaan blogattu, kun on ollut jostain syystä kiire ja kun kamerakaan ei ole käteen eksynyt. Nyt vaimo kuitenkin pelasti ottamalla kuvia samaan aikaan kun minä istuin _oikeissa_ töissä...

Timpureiden piti tulla Juhannuksen jälkeen maanantaina - ei tullut, joten soitin: "tullaan perjantaina" - ei tulleet - joten soitin: "ollaan laivassa" ja loppuen lopuksi toinen tuli tiistaina ja toinen tullee huomenna - tämän kaiken yhdistää jo irtisanottuun vuokrakämppään, vuokralla oleviin telineisiin ja "herkässä" tilassa olevaan vaimoon, niin pientä kriisin poikasta oli ilmassa... Mutta joo tilanne on nyt toivottavasti onnellisesti ohi.

Edistyminen siis parin viime viikon aikana on tullut omasta työpanoksesta - meidän molempien siis ja heti ekana kuvana tarjoan valmista takkaa, joka ei ihan ole kuitenkaan oma aikaansaannos eli takkamestari kävi heittämässä puuttuneet lapepellit katolle ja viimeisen rappauskerroksen ja luukut ja tuossa on lopputulos - kaunis takka ja just passeli tohon tilaan. Monesti takat on mun mielestä epäsuhdassa siihen tilaan mihin ne on sijoitettu - yleensä liian suuria mutta viime aikoina korkeiden tilojen yleistyessä myös liian pieniä.



Takka: Tulikivi Viola
Muutoin käytännössä alakerta on maalattu valmiiksi  ja yläkerran katot on myös maalattu. Yläkerran seinät varmaan tässä vaiheessa pohjamaalataan. Keittiön rohkeahko tapetointikin saatiin timpurin saavuttua valmiiksi vaimon avustuksella. Ulkomaalauksessa hankala talon pääty on maalaus osuudeltaan valmis ja aluslaudoitukset sekä reunatiilet on paikoillaan...



Keittiö
Tilaukseen on mennyt parketit, ovet, suihkukaapit ja huomenna kylpyhuonekalusteet.


Tapetointi jatkunee piakkoin - alla hieman esimakua tulevasta:


Mitäköhän tästäkin tulee
Ja mä kun niittasin ne kukkatapetit tässä taannoin...