Monday, March 12, 2012

Ruokaa takasta.

Yhtenä takan valintakriteerinä oli takkaa valitessamme mahdollisuus tehdä siinä ruokaa. Leivinuunia emme kuitenkaan halunneet, joten päädyimme Kermansaven takkaan, jossa takan sisälle voi laittaa ritilän vaikkakin olin skeptinen kokonaisuuden suhteen. Takkahan oli siis 190cm korkea Kermansaven Viola ja painoa vain jotain 1300 kiloa, joten askarrutti lähinnä se, että onko takka enemmän lämmön luovuttava kamina kuin varaava takka. Siis ruuanlaiton suhteen: kuinka kauan takassa säilyy riittävä lämpötila ruuanlaittoon?

Eka yritys oli riisipuuro. Takkalämpömittaria emme tietenkään olleet hankkineet ja kuviteltiin, että se lämpökarkaa kuitenkin harakoille, joten jätettiin se puuro yön yli ja aamulla meillä olikin varsin puuroutunut puuro - lopputuloksesta ei jyviä erottanut toisistaan. Jossain ruuissa ylikypsyys on paikallaan. Riisipuuro ei kuulu noihin ruokiin. Hyvä oppitunti sanoisin.

Seuraavaksi mentiin toiseen suuntaan eli klassiseen kotimaiseen karjalanpaistiin. Tässä vaiheessa meillä oli jo lämpömittari hankkittuna ja lämpötila hiilloksen loppuvaiheissa asettuikin noin 200-asteeseen ja sinne sitten paisti kypsymään neljäksi tunniksi. Kolmen tunnin kohdilla lämpöä oli vielä 120-astetta ja sehän lihan kypsymiseen riittää. Lopputulos oli ihan OK - ei kuitenkaan täysin tyydyttävä - liha ei tullut samanlaiseksi kuin sähköuunissa mutta en sen tarkemmin osaa analysoida mikä oikeastaan oli vikana. Karjalanpaistissa kun on vielä raaka-aine kysymys. Näissä kaupan karjalanpaistilihoissa kun on melkoisia laatueroja esim. Atria on huonoa verrattuna Snellmanniin.

No ei vieläkään lannistuttu vaan seuraavaksi Mankkaan K-superista (loistava lihatiski muuten) Lampaanpotka ja viereisestä alkosta pullo punaviiniä haudutukseen. Sama kuvio kuin karjalanpaistilla eli nelisen tuntia uunia ja hyväähän siitä tuli ja resepti piti painaa mieleen mutta onnellisestihan mä sen olen jo unohtanut :-)

Porsaan uuniliha. Tää on kaupasta löytyvä oudonnäköinen lihabiitti, josta tulee pitkällä paistolla sähköuunissa hyvää mutta jotenkin ei soveltunut takassa tehtäväksi. Syy lienee, että takassa ei kosteus haihdu samaan malliin kuin uunissa ja kokonaisuus jäi vetiseksi.

Kokonainen kana ostettiin Stokkalta ex tempore ja pari sitruunaa persuksistä sisään. Paistettiin kanaa reilut tunti ja se onnistui muutoin hyvin ts. hyvä koostumus ja nahkan rapeus oli kunnossa mutta sitruuna eikä suola ollut oikein imeytynyt kanaan. Olisi pitänyt laittaa molemmat varmaan nahan alle Jamie Oliverin tyyliin. Mutta seuraavalla kerralla sitten.

Gulassi - tää tehtiin viikko sitten ex-tempore. Ohje otettiin Hans Välimäen kirjasta ja lopputuloksesta voi vain sanoa, että Herra Välimäki on aivan kujalla siitä mitä Gulassin pitäisi olla. Lihasta siis tuli ihan OK mutta kun perusresepti oli kaukana mun käsityksestä gulassista, niin lopputuloskaan ei voinut kovin hyvä olla...

Mutta kaikenkaikkiaan ruuanlaitto onnistuu tuossa takassa hyvin ja kokeilut jatkuvat...