Friday, June 29, 2012

Pupu - tuo ei niin ihana puutarhan vieras.

Niin kauan kuin meillä on ollut puutarha, on meille ollut selvää, että rusakot ja jänikset ei ole satujen ihania pörröisiä kilttejä otuksia vaan helvetillisiä tuholaisia kesät talvet. Vanhassa talossa päärynäpuun oksat, atsaleat sekä kevään ensimmäiset krookukset saivat kokea pupujen nälän tyypillisesti talven ja kevään aikana. Uudessa talossa ollaan selvitty melko pitkään ilman vaurioita kun meillä ei ole ollut edes puutarhaa mutta jotenkin sitä kuvitteli, ettei ongelmaa kesällä ole vaan suurin tuho tapahtuu talvella... Kuvitelmat kohtasivat realiteetit tänä aamuna - kuvat saavat kertoa kasveille kuivuutta karumman tarinan:

Tän piti tulla 2m pitkäksi nyt pituus on 30 cm

Clematis syöty aivan juuresta

Ei sitten ikinä nähty tuota kukkaa ja varsi ei sitten ronkelille pupulle kelvannut

Akileija taisi ehtiä kukkimaan

Terävä leikkausjälki akileijassa
Meidän pikkupuutarhurille on Pupu Tupuna boikotissa, niin kauan kunnes lajitoverit parantavat tapansa...

Toivottavasti noi tosta vielä lähtee - Clematiksella ei vaan ole enää mitään vihreää eli ihmeitä saanee tapahtua.

Wednesday, June 20, 2012

Päivänvarjo pikkuneidille

Niin kastelujärjestelmästähän voisi kertoa kokemuksia mutta kun ei sitä ole valmistumisen jälkeen tarvinnut - vettä on tullut taivaalta ihan riittämiin. Ja seuraavassa lauseessa valitan, ettei meidän pihalla ole vielä juurikaan varjoa, joten aurinko, jos se joskus näkyisikin, pääsee varsinkin iltapäivisin paistamaan näin keskikesällä täydellä voimalla ja pihasta tulee tosi kuuma tosi nopeasti.
Ei se meille aikuisille niinkään ole ongelma mutta toi meidän pikkuinen ei tykkää suorasta aurinkosta ja aurinkolasit ovat mielenkiintoisemmat toistaiseksi suussa kuin silmillä, joten päivänvarjon etsintään mars!

Katseltiin toki läpi rautakaupat, puutarhaliikkeet ja muutamat huonekaluliikkeet ja päädyimme lopuksi Cobelloon Petikkoon ja varjo oli valittu jo ennenkuin astuimme sisään eli siinä törötti ovenpielessä - viimeinen kappale ja niin edelleen ja pian se oli jalkoineen ostettukin jo.


Riviera Maison
Cobello tuntui olevan pikkuneidille kaikessa valkoisuudessaan elämys: Hihkui ja nauroi koko ajan kun olimme Cobellossa.

Jotenkin jälkikäteen tuli mieleen, että tämä koko homma oli vaimon käsikirjoittama ja ohjaama tapahtuma ja varjo oli jo valittu ennenkuin edes koko "etsintäkierros" edes alkoi :) (tunnusti just ennen tän julkaisua)

Mutta joo onhan toi omalla tavallaan aika hieno ja eiköhän toi pikkuneidille kelpaa auringonsuojaksi.


Friday, June 15, 2012

Kastelujärjestelmä

Pihaprojektin sivuprojektina asensin pihalle Gardenan kasteluputkiston. Nää on taas näitä juttuja, kun vaimo kaipaa jotain toiminnallisuutta ja mies haistaa tekniset mahdollisuudet ja sitten se onkin miehen projekti... Niin meiltä näitä esimerkkejä löytyy:

Vaimo: "olisi kiva kuunnella radiota."

Mies: "Ostin muuten meille kotiteatterin - nyt voit kuunnella radiota."

Niin "ois kiva saada noihin kukkalaatikkoihin tihkuletkut" ja siitä se ajatus sitten lähti. Viikon verran mietin kokonaisuutta ja suunnittelin ja tässä kuvatulostetta lopputuloksesta:

Istutuslaatikot ja tihkuletku

"Vesiposti" eli tuohon vaan letku kiinni

Kasteluletku - sisältää n. 20 reikää metrille

Toinen "vesiposti"

Liitoksia

Tyhjennysventtiili - alimmassa kohdassa. Paineen laskiessa vedet valuu tuota kautta ulos -> tyhjenee talveksi
Niin - ei tää mikään projärjestelmä ole. Sähköinen ohjaus ja magneettiventtiilit puuttuu...

Sisällä ja sisustuksessa ei ole hirveästi tapahtunut - tuollainen Balmuirin massiivinen nahkapeili tuli hankittua tuossa jo talvella - on vaan jäänyt blogaamatta