Sunday, April 1, 2012

Maalämmöstä talven jälkeen...

Tai no talven ja talven... Takatalvi tulossa ja kesärenkaat autossa :( Huomenna sitten varmaan ekan kerran firman uudelle konttuurille julkisilla. Arvioitu matka-aika bussin ja VR:n avustuksella noin tunti. Elämä heittelee - projektin alkaessa tavoite oli 10 minuutin työmatkat ja julkisilla n. 25 minuuttia. Kaksi viikkoa taloon sisäänmuutosta firma ilmoitti, että firman toimisto siirtyy Käpylään... Autolla ajaa sinne noin 25 minuuttia mutta julkisilla yli tunnin. Hieman vitutti tuolloin mutta pahimmasta päästy ohi.

Mutta asiaan - maalämpöön. Taloonhan tuli Tom Alenin toimituksena Danfoss DHP-H 6 kilowatin pumppu. Olen ottanut talteen käyttötunnit marraskuun alusta saakka ihan mielenkiinnosta. Pumpun statistiikka tarjoaa käyttöpaneelista käyttötunnit lämpöpumpulle, lämpöpumpulle + 3 kW:n lisävastukselle, lämpöpumpulle ja 6/9 kW:n lisävastukselle ja käyttövedelle. Lisäksi maagisin excel-kaavoin olen laskenut pumpulle kuukausittaisen käyttöasteen (Käyttötunnit/kuukaudentunnit)

Tässä statistiikat tältä talvelta:

Kuukausilämpöpumppulisälämpö 1lisälämpö 2KäyttövesiKäyttöaste
Marraskuu197013931%
Joulukuu254014540%
Tammikuu340014255%
Helmikuu377914057%
Maaliskuu288024747%

Mitä tästä sitten on luettavissa? Tietäen miten pumppu toimii niin pumppu on melko passselin kokoinen meidän taloomme. Tiukimmilla pakkasilla pumppu on käyttänyt 9 tunnin ajan suoraa sähköä kolmen kilowatin vastuksen kautta ja muulloin pumpun tuottama lämpö on riittänyt. 6/9 kW:n vastukset menee tyypillisesti päälle ainoastaan kun lämminvesi loppuu eli se selittää noi pienet tunnit koko talven ajalta.

Muutoin pumpun kanssa ei ole toistaiseksi ollut mitään ongelmaa sen jälkeen kun lämpökäyrä saatiin kohdalleen ja kun vaimo oli totutettu 21 asteeseen. Tänään vaimo jo totesi talossa olevan liian lämmintä joten tarkistin Enerventin poistolämmön lämpötilan - oli 21,5 astetta...

Jaa-a projektia tuppaa - nimeltään piha... toistaiseksi reilut 20cm lunta pitää vielä raksamoottorin tyhjäkäynnillä mutta vaimo piirtää ja suunnittelee jo suuria...

No comments:

Post a Comment