Tuesday, October 26, 2010

Teleliittymä

Aloin eilen sitten tutkailemaan, että minkälaisia kaapeleita taloon oikeastaan pitää vetää ja yksi niistä tarvittavista on puhelinkaapeli. Tai siis tietenkin ottaisin valokuidun tai koaksiaalikaapelin tai jotain muuta ns. nykyaikaista, mutta Elisan ja Soneran soitettuani olin ns. luu kädessä. Ainoa mitä alueelle saa on "puhelinkaapeli" eli ilmeisesti 3 parin puhelinjohto, jota on kaivettu ja kytketty jo 70-luvun alustalähtien ja maksimi tiedonsiirtonopeus on 20Mb/s ADSL+:lla. Tää kaapeli siis on parasta mitä alueellemme saa.

Lohjalla vuonna 2000 maksoimme vastaavasta johdon kytkemisestä + kaapeli-TV:stä 3000 markkaa. Nyt vuonna 2010 tekniikka ei käytännössä ole edistynyt ollenkaan, kaapeliTV:tä emme edes saa ja kas me maksamme tästä riemusta 1830€ jos ostamme Elisalta ja 2300€ Soneralta. Melko halpaa...

Jos olisin ollut tilaamassa liittymää viime viikolla, niin olisi ns. vituttanut vielä enemmän tuollainen riisto mutta sattumalla eilen julkaistiin mm. kauppalehdessä uutinen:
Kilpailuviraston tiedote Elisan talokaapelia koskien. Eli Elisan hinnoittelu on todettu käytännössä törkeäksi vedätykseksi, jossa kaikilta liittyjiltä veloitetaan verkkojen rakentamiskustannuksia. Ja tottahan se on: Jos mulla on valittavana kuituyhteys ja kupariyhteys, ei mulle ole epäselvää kumman käyttöarvo on korkeampi. Siitä huolimatta uuden asuinalueen valokuitu maksaa aivan yhtäpaljon kuluttajalle kuin vanhan asuinalueen kuparikaapeli. Toisesta voi punkea liikennettä läpi 20Mb/s ja toisesta huoletta 1Gb/s-10Gb/s riippuen kuidusta ja siirtotekniikasta - Melko reilua?

Oikeastaan tällä hetkellä, tänä suruttoman välistävedon aikakaudella, tuntuu, että kilpailuvirasto on tavallisen ihmisen ainoa ystävä ja ainoa joka suitsii muutoin laillistettua ryöstöä, jota harjoitetaan alueellisissa monopoliyrityksissä - sitähän teleyhtiöt käytännössä on verkon rakentamisen suhteen. Ei Sonera tule rakentamaan verkkoa pientaloalueelle, jos Elisa on sen jo tehnyt.

Positiivista tilanteessa on, että tuon kaapelin ilmeisesti voi tilata mutta se veloitetaan vasta kytkettäessä Elisan tai Soneran verkkoon eli mä voin vetää ne kaapelit ja seurata miten hinnat kehittyy ja tilata liitostyön sitten kun on tarpeen... Kilpailuvirasto nimittäin tullee antamaan vastaavan päätöksen myös Soneralle ja muille kilpailijoille. Eli hintoja kohtuullistetaan.

Ehkä mä tutkin vielä DNA:n ja Finnetin. Vaan epäilen, ettei noi tarjoa täällä pääkaupunkiseudulla muuta kuin Elisan kuparia...

Niin - sähköurakkasopimus on nyt sitten allekirjoitettu myös ja kunnalta tuli asunnollemme oma osoite!

1 comment:

  1. Ei sentään ole suoraan muunnettu markkoja euroiksi:)

    ReplyDelete