Tuesday, October 12, 2010

Vastaavan kommentteja

Lähetin vastaavalle mestarille suunnitelmia tarkasteltavaksi tuossa muutama viikko sitten ja toissa päivänä tuli nippu kommentteja. Vastaava on taustaltaan ison rakennusliikkeen rakennusinsinööri, joka tekee oman firmansa nimiin muutamia vastaavan tehtäviä kerrallaan ja kun satumme rakentamaan hänen kotinsa lähelle, niin hän on ollut jo meidän vastaavana melkein vuoden eli pyydettiin kuvioon mukaan silloin kun tontti hankittiin.

Ja hyvin hän on kuvioissa mukana toistaiseksi pysynytkin vaikka meillä on ollut projektillisia ongelmia, kuten aiemmista postauksista on voinut havaita. Tosin ei tässä vuoden aikana mitään ole vielä ehtinytkään tapahtua.

Jokatapauksessa vastaava kiinnitti huomiota mielenkiintoisiin asioihin sekä kyseenalaisti asioita, jotka aiheuttaa turhia kustannuksia. Esim. tällaisista on väliseinien "ääneneristys" villat. Itse ottaa ne itsestään selvyytetenä, että sellaiset pitää laittaa. Kun taas vastaava sanoo, että ne on turhat, koska ääni etenee jokatapauksessa jokaisesta avonaisesta ovesta, raosta jne. Ja on oikeassa - näin se ääni kulkee. Mutta silti ne villat tulee niihin seiniin, kun ne kuuluu talopakettiin - ei tosin olisi varmaankaan kuulunut, jos olisi asiasta aikaisemmin keskusteltu.

Muita vastaavan huomionkohteita oli mm.
  • Lattiakaivojen sijainti
  • Wc-pöntön sijainti bidee kannalta
  • LVIS sopimusten aikatauluvelvoitteet
  • Keittiön ilmanvaihdon poistoventtiilin sijainti liesikupuun nähden
  • jne.
Osa asioista tietenkin sellaisia, jotka ollaan itse suunniteltu noin eli niissä on joku syy takana mutta eihän se tietenkään näy suunnitelmissa. Osa taas huomioita, mitä ei ole edes tullut ajateltua eli näiltä osin saadaan tervetullutta lisäarvoa, jota vastaavan työnjohtajan tehtävästä on saatavissa silloin kun vastaava työnjohtaja ei ole vastaava työjohtaja vain paperilla, niinkuin usein pientalorakennusprojekteissa on.

No comments:

Post a Comment