Saturday, September 18, 2010

Keittiöhaaveita



Tämän päivän kohokohta oli CreAnnon Kvänum keittiönäyttely Katajanokalla. Kvänum on ruotsalainen lähinnä retro-henkisistä keittiöistä tunnettu erittäin laadukas keittiövalmistaja ja CreAnno siis Kvänumin maahantuoja/myyjä pk-seudulla. Vaimo oli haaveillut jo noista pitkään ja minäkin kiinnostuneena selaillut katalogia, joka ei jostain syystä ole kovin hyvä - aika moni keittökalustekatalogi ei pysty välittämään keittiön tunnelmaa. Kvänumilla on kalliin maine esim. Ruotsalaisien kollegojen kanssa keskustellessani (smalltalkkia kaljan ääressä) kysyin, että tuntevatko - joo kaikki tunsi, puolet oli ottanut tarjouksen ja kukaan ei ollut ostanut vaan päätyneet Ikean kopioon.



No aamulla ehdotin vaimolle, että käydään katsomassa samalla kun pyörähdetään muissa liikkeissa keskustassa mm. Valantin liikkeessä ja Uudessa Tank-kaapistostoja ja Aran-keittiöitä myyvässä liikkeessa. Ajatus oli tosiaan ihan vaan mielenkiinnosta vilkaista.
Dösällä Stadiin ja nelosella siis Skattalle, ovesta sisään ja sitten keittiösuunnitelmat taisi saada kyytiä...

Eli ne oli tosi upeita ja ne ei ollut pelkkää klassista vaan myös moderneja. Ne ei ollut keittiöitä vaan myös vaatekaappeja ja puuovissakin oli puulajeja, joita muualta ei helpolla saa kuten Jalava ja Teak.

Massiivipuisetlaatikostot, upotetut ovet ja kaapit, puolihuulletut ovet ja kaapit, toisiinsa kiinni ruuvatut rungot, jotka oli kitattu siistiksi ja käsin maalattu kolmeen kertaan, nahalla vuorattuja vaatetankoja jne. Poikkeavia ratkaisuja siis normaaleista suomalaisista standardikeittiöistä ja hengeltaan paluu puusepäntyöhön - paluu aikaan ennen keittiötehtaita, ennen "kalustetukkuja".

Moderni

No Tehtaastahan nuo tulee eli ei siinä sinänsä mitään ihmeellistä ole. Mutta kun asiat tekee erilailla niin erottuu massasta. Käsityötä on Kvänumissa kuitenkin paljon: ovet saa käsin maalattuna, kittaus ja sen maalaus vaatii työtä jne. Ja koskapa kittaus ei jossain vaiheessa halkeaisi. Mutta kun muotokieli on toi mikä on, niin silloin eletty elämä saa näkyä ja se varmasti näkyy. Näkyy, mutta ei pilaa - oikea termi on varmaankin jalostaa.

Nyt kysymys on, että miten meille käy? Tää on nyt meidän toinen rakentama talo. Ensimmäinen tehtiin vuonna 2000. Tuolloin vastaavan shokkihoidon meille tarjosi Italialaiset keittiöt ja päädyimme Scavoliniin - se vaan oli tuolloin aivan ehdoton ja hinta oli varmaan 50% yli vastaavan kokoisten suomalaisten keittiöiden. Se oli meidän panostus, jossa venytettiin budjettia. Vuonna 2000 ei suomalaista ja italialaista keittiötä oikein voinut vielä laadullisesti verrata. Nyt tilanne suomalaisten ja italialaisten keittiöiden välillä on merkittävästi mun mielestä tasoittunut. v. 2000 suomalaiseen keittiöön ei vielä saanut esim. korkeakiilto-ovia maalattuna tai jos sai niin ei ainakaan tuolloin sellaisia löydetty.

Vanha keittiö

Nyt meidän "Italialainen" keittiö on Kvänum Ruotsista eli huippulaadukas, erilainen, huokutteleva ja ei kopioitavissa kotimaisella. JA sellaisena kun halutaan niin todennäköisesti todella kallis...

Miten hommassa käy, niin aika näyttää. Paskemmallakin pärjäisi ja harva ostaja oikeasti ymmärtäisi ja osaisi arvostaa ko. keittiötä, jos talon joskus myy. Mutta myydään talo 5 vuoden tai 30 vuoden kuluttua, Kvänum näyttää varmasti erittäin hyvältä eikä siitä voi päällepäin sanoa koska se on tehty.

Asia joka kiinnitti myöss huomion CreAnnossa oli Foscarinin valmistama ja Dieselin suunnittelema valaisin

Kuvassa on valaisin valot päällä, jolloin se hehkuu sivusta päin aavistuksen ruskeana ja kun lampun sammuttaa on se kuin kromivarjostin (isompi valaisin kuvassa). Mun mielestä todella hieno ja ehdottomasti vaihtoehto meidän tähän mennessä keittiöön suunnittelemalle Caravaggiolle.

No comments:

Post a Comment