Sunday, September 5, 2010

Projektin hallintaa





Pari kertaa tuossa aiemmin olen maininnut sanan Kanban projektinhallinnan/tehtävien yhteydessä. Kanban on Japanista lähtöisin olevan hyvin kevyt projektinhallintajärjestelmä, jota esim. Toyota käyttää (se tuskin kuitenkaan on se syy miksi Toyota tekee paskoja autoja)
Kanban ollaan testattu duunissa jo softakehitystiimin projektin hallinnassa ja ollaan havaittu se varsin mukavaksi, koska se ei juurikaan aiheuta projektin hallinnallista työkuormitusta kuten traditionaaliset vesiputousmallit ja Scrumit.

Yksinkertaisesti miten toimitaan, on tehtävälista. Tällä hetkellä tehtävälista on jaettuna tehtäviin jotka pitää tehdä ennen lupaa ja tehtäviin jotka tehdään välittömästi luvan saamisen jälkeen ja jatkossa vaiheituksia tulee uusia ja vanhoja poistetaan.

Noissa "aliprojekteissa" on kolme vaihetta meidän toteutuksessa: Työlista, Work in progress (WIP) ja tehdyt työt eli Done. Periaatteessa Kanban määrittää tuolle aktiiviselle tekemiselle, jota tässä mallissa on ainoastaan WIP, rajan tehtävien määrälle ts. Tehtäviä ei saa kerralla hoitaa enempää kuin on WIP-luku! Meidän tapauksessa noi tehtävät (kun kerran aika paljon teetätetään duunia muilla) on toistaiseksi aika pieniä mutta sitten kun oikeasti tehdään raksalla duunia niin määrätään varmaankin WIP luvuksi 2 eli tekijöiden määrä. Eli voimme viedä ainoastaan kahta isoa tehtävää kerralla eteenpäin...

Ja kun tehtävät on tehty, siirretään laput Done osioon. Ja kun "aliprojektiin" ei uusia nakkeja tule, siirretään se taululta pois.
Tehtävät kirjataan yksinkertaisesti postit note lapuille, joten mitään esmes projektinhallintaohjelmistoa ei tarvitse. Itse tosin tökkään tehtävät vielä Google kalenteriin, joka synkkaa hienosti mun kännykän (Samsung GalaxyS) Gtask ohjelmaan eli WIP-lista kulkee kivasti taskussa mukana :-)

Toi itse Kanban taulu on toistaiseksi keskellä olohuoneen soffaa mutta eiköhän se siirry tontille kun aika on otollinen. Raksalla sillä kenties voidaan ohjata myös alihankkijoita ja tehdä ne paremmin tilanne tietoiseksi ja vastaavasti he meidät rakennuttajina tietoiseksi missä mennään.

No comments:

Post a Comment