Tuesday, March 29, 2011

Maailman toiseksi kalleimmat putket eli kuinka lämmitysjärjestelmä vaihtuu lennosta

Meille tulee suoran sähkön sijaan sittenkin maalämpö. Mä oon pitkään tuota jo halunnut mutta vaimon taivuttelu on ollut hieman hankalampaa mutta nyt tietyistä syistä johtuen vaimokaan ei sitä enää vastusta ainakaan ääneen vaikka epäileväinen onkin. Vaimon epäilyllä on syynsä: edellistä taloa rakennettaessa tehtiin PILP eli poistoilmalämpöpumppuratkaisu ja siinä putkiukko teki karkean virheen, joka vaikutti vittumaisena laitteiston ilmaantumisena pitkään. Virhe oli jättää asennuksessa paisuntasäiliön peruspaineet korkeammiksi kuin varaajan maksimipaine, jolloin paisuntasäiliö ei käytännössä voinut toimia. jolloin paineen vaihteluiden seurauksena laitteisto tuuppasi ylipaineventtilin kautta vesiä pois ja lämpötilan laskiessa ja siitä tuli alipaineinen ja sen seurauksena ilmaa pääsi putkistoon ja siitä pulputus.

Tää ongelma meillä oli tosi kauan ennenkuin päästiin perille mikä oli syynä sitä kautta vesikiertoinen lämmönjako sai huonon leiman meillä.

Mä olisin jo edellisellä kerralla laittanut maalämmön mutta kun maaperä oli Lohjanharju niin ei viitsinyt ottaa riskiä kymmenien metrien soran poraamisesta joten päädyttiin tuohon PILPpiin. Nyt taas alussa hinkusin maalämpöä mutta jotenkin päädyttiin suoraan sähköön lähinnä alhaisten investointikustannuksiensa vuoksi + historian. Laskelmien mukaan tuon maalämmön takaisin maksu vie n. 10-11 vuotta suoraan sähköön verrattuna oletuksena investoinnin rahoitus 3% korkotason mukaan ja sähkönhinnan nousuksi arviolta 5%/vuosi, joka on maltillinen arvio, jos esim. tästä hetkestä katsotaan taaksepäin sähkönhintakehitystä. Pumpputoimittajan laskelmilla takaisinmaksuajaksi tulee 12v.

Pyysin eräältä toimittajalta tarjouksen nopeasti kolme viikkoa sitten maalämpöhankinnan uudelleenaktivoitua. Toimija lupasi viikossa ja siinä kesti kolme viikkoa ja allekirjoittaneen painostusta. Tarjous oli kallis ja lämmitysputket oli muoviputket, joten kaivoin viimesysksyn tarjouskierroksen moraalisen voittajan tarjouksen, jota siis ei tuolloin valittu ja soitin ja sanoin, että poraamisella ei ole kiire mutta lattiaputkilla on ja onnistuu niin tarkistatko tarjouksen hinnan tätä vuotta vastaavaksi. Edustaja lähetti tarjouksen päivitettynä parissa tunnissa ja minä tuumasin viikonlopun yli ja hyväksyin tarjouksen putkien tarvittaessa nopealla asentamisella ehdollistettuna. Tänään sain siitäkin sitoumuksen. Meille siis tulee Danfoss-merkkinen pumppu. Toimittaja saa sitten ruusunsa tai risunsa myöhemmin kun projekti on valmis.

Täytyy varmaan ilmoitella nyt sähköurakoitsijalle muutoksesta ja varmistaa putkiukkojen kanssa tilan riittävyys, hoitaa "porauslupa" kunnasta ja toimittaa piirrustukset vastaavalle LVI-suunnittelijalle.

Tontille ilmestyi tänään putkiukot tekee ilmastointeja tai vaimon mukaan mukaan ne oli enemmänkin putkipoikia ikänsä puolesta. Itse en ole käynyt katsomassa kun oon ollut päivän työmatkalla.

No comments:

Post a Comment