Monday, April 4, 2011

Maalämmöstä maaviileään?

Putkiukkojen aloitus ei anna kovin mairittelevaa kuvaa firman toiminnasta: kaksi päivää tontilla ja jannut häipyy, mitään ei ilmoiteta ja mitään ei tehdä valmiiksi. Myöskään firman pomoa ei saa puhelimiste kiinni. Tästä seurauksena työmaa seisoo, kun ei päästä villoittamaan ennenkuin välipohjan putket eristetty. Aika vaikea aikatauluttaa yhtään mitään ja timpurit on vapaalla lahden eteläpuolella.

Maalämpöpumpussa on mahdollisuus nyt myös viilennykseen ts. maaviileään. Jotenkin ajattelin automaattisesti, että toi maaviileä liitetään IV-putkiston tuloputkeen ennen LTO-konetta. Sitten tajusin, että jos sen sinne laittaa niin ko. laitos tarvitsee myös kondenssivesiviemäröinnin, jota puolestaan meidän tuleva LTO laite ei tarvitse (Enerventin LTR-3). Se ei jotenkaan tunnu hyvältä alkaa dusaa tollasta kylmään yläpohjaan - siis mihin toi LTR-3 sijoitetaan. Sitten muistelin, että Stiebelillä oli jotain puhallinvärkkejä tohon samaan hommaan ja katselin esitettä ja opin että niitä kutsutaan puhallinkonvektoreiksi ja ovat käytännössä siis ilmalämpöpumppujen sisäyksiköitä.

Mitä eroja puhallinkonvektorilla on sitten esim. Enerventin maaviileää hyödyntävään LTO:hon nähden? Puhallinkonvektorin kautta voi pyörittää huomattavasti enemmän ilmaan kuin mitä LTO-laitteen läpi kulkee ja se on tehokkuutta. Konvektori viilentää sisäilmaa, kun taas LTO-laite viilentää sisään tulevaa ilmaa. Konvektori siis viilentää jo viilennettyä ilmaa, kun taas LTO laite viilentää kuumaa sisääntulevaa ilmaa. Puhallinkonvektori on ruma ja näkyvä, LTO-laite on ruma mutta ullakolla. Molemmat tarttee kondenssivesiviemäröinnin. Konvektori vie enemmän sähköä.
Tää on toistaiseksi tällainen tilannekatsaus, kun ei vielä ole tekniikkaan riittävästi tutustunut, jotta voisi päättää mitä tekee tuon suhteen... Saa korjata, jos mun tämän hetkisessä päänsisäisessä konsensuksessa jotain oleellisesti pielessä :)

Ja huomenna huudatetaan varmaan moottorisahaa ja viimeistellään KPI-putkia ja nautitaan viime vuoden kesälomasta raksaamalla...

No comments:

Post a Comment